Krem z selera z warzywnymi chipsami i skwarkami z kaszy
Prosty krem z selera z ciekawymi dodatkami – chipsami z marchewki, pietruszki i papryki oraz wegańskimi skwarkami z kaszy gryczanej. Uwaga, dodatki do zupy wymyślił i przygotował mój mąż 😀 Przez wiele lat był przeciwnikiem zup-kremów, aż odkryliśmy, że po prostu brakuje mu w nich dodatków. Chipsy z warzyw pokazywałam już przy okazji kremu z bobu. Od tego czasu robimy je regularnie, ponieważ nie wymagają dużego nakładu pracy, a dużo wnoszą do zupy. Szczególnie, że zazwyczaj szykujemy je na ostro 🙂
Skwarki z kaszy zaskoczyły nawet mnie 😉 I to bardzo pozytywnie. To zdrowa przekąska, która nadaje się do chrupania samodzielnie (wieczorem, zamiast chipsów), jak i jako dodatek do sałatek i zup. Najlepiej przygotować je od razu razu z całego woreczka kaszy, a nadmiar przechowywać w słoiku, do czasu kolejnej zupy lub wieczornej ochoty na coś chrupiącego 🙂
Składniki na krem z selera (3-4 porcje):
– 1 cebula (około 100 g)
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oliwy (20 g)
– 1 mała pietruszka (50 g)
– 1 seler (400 g)
– 700 g wody
– 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego (opcjonalnie)
– 1 łyżeczka tartego chrzanu
– sól i pieprz
Składniki na chipsy warzywne:
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– 1/4 czerwonej papryki
– pikantna oliwa
Składniki na skwarki z kaszy:
– 100 g kaszy gryczanej palonej
Przygotowanie zupy:
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy. W garnku z grubszym dnem rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej cebulę z czosnkiem, następnie dodajemy pietruszkę i selera pokrojone na kawałki, zalewamy wodą, dodajemy domowy koncentrat bulionu warzywnego i gotujemy przez około 25 minut. Dodajemy chrzan, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i miksujemy blenderem na gładko. Przelewamy do miseczek i serwujemy z warzywnymi chipsami oraz skwarkami z kaszy (przepisy poniżej).
Przepis na Thermomix:
Do naczynia miksującego wkładamy cebulę przekrojoną na pół i czosnek, rozdrabniamy 5 s/obr. 5. Składniki zgarniamy kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodajemy oliwę, dusimy 3 min/120°C/obr. 1. Dodajemy pietruszkę i selera pokrojone na kawałki, zalewamy wodą, dodajemy domowy koncentrat bulionu warzywnego i gotujemy 25 min/100°C/obr. 1. Dodajemy chrzan, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i miksujemy 1 min/obr 4-8, stopniowo zwiększając obroty. Przelewamy do miseczek i serwujemy z warzywnymi chipsami oraz skwarkami z kaszy (przepisy poniżej).
Przygotowanie chipsów warzywnych:
Marchewkę i pietruszkę obieramy, a następnie kroimy w cienkie plastry – można do tego użyć obieraczki do warzyw. Paprykę kroimy na cienkie plastry. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy marchewkę i paprykę, skrapiamy oliwą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150°C. Po 5 minutach dodajemy pietruszkę i również skrapiamy ją oliwą. Pieczemy przez jeszcze około 10 minut, następnie wyciągamy chipsy z piekarnika. Początkowo będą miękkie, po wystudzeniu lekko stwardnieją. Uwaga, pietruszka lubi się przypalać, dlatego trzeba często sprawdzać jej poziom podpieczenia.
Przygotowanie skwarków z kaszy gryczanej:
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 150°C przez 10-15 minut (skwarki do zupy pieczemy przez około 15 minut, a takie do jedzenia od razu przez 10). Skwarki pieczemy w tym samym czasie, co chipsy z warzyw, tylko poziom niżej.