Sos z kurek – do makaronu i mięsa
Prosty i pyszny sos z kurek. Świetnie smakuje z makaronem, jak i jako dodatek do mięsa.
Składniki:
– makaron spaghetti (na 2 porcje)
– 1 łyżka masła
– 1/2 cebuli
– 250 g kurek
– 150 g śmietany
– 1/2 łyżeczki cukru
– sól i pieprz
– parmezan do posypania
Masło roztopić na patelni. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażyć aż się lekko zeszkli. Kurki oczyścić pod bieżącą wodą i podsmażyć i wrzucić na patelnię. Jak woda wyparuje smażyć jeszcze chwilę aż się zarumienią. Powinno to zająć około 40 minut. W razie potrzeby podlać odrobiną wody. W międzyczasie ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Kurki zdjąć z ognia i chwilę przestudzić żeby śmietana się nie zważyła. Dodać śmietanę i odrobinę wody. Podgrzać na wolnym ogniu i doprawić do smaku. Posypać startym parmezanem.
Kurki, kurki, kurki <3 uwielbiam.