Francuska zupa cebulowa
Klasyczna, francuska zupa bazująca na cebuli i białym winie. Podana z grzankami zapieczonymi z serem. Pyszna i bardzo sycąca. Musicie spróbować!
Składniki na 4 porcje:
– 600 g cebuli (3 duże sztuki)
– 2 łyżki masła
– 100 ml białego półwytrawnego lub wytrawnego wina (około 1/3 szklanki)
– 1/2 l bulionu (może być z kostki) (około 1 i 1/2 szklanki)
– 1 łyżeczka suszonego tymianku
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki białego pieprzu
– 1 bagietka
– 200 g sera (najlepszy jest gruyère)
Cebulę obrać, przekroić na pół, a następnie pokroić w talarki. W garnku roztopić masło i dodać cebulę. Smażyć aż zmięknie i się przyrumieni. Dodać wino i gotować przez 10 minut, po czym wlać bulion i dodać przyprawy. Gotować przez kolejne 10 minut, a następnie rozlać zupę do kokilek (odpornych na temperaturę, ponieważ zupę trzeba będzie zapiec z grzankami i serem). W międzyczasie pokroić bagietkę na kromki i przypiec je w piekarniku lub mikrofalówce (ja użyłam funkcji grill i po 5-10 minutach miałam gotowe grzanki). Przypieczone kawałki bagietki ułożyć na wierzchu kokilek (powinny być delikatnie zanurzone w zupie) i posypać startym serem. Wstawić do mikrofalówki lub piekarnika na jedną z najwyższych półek (funkcja grill lub grzanie z góry – 180 stopni) i piec przez 5-10 minut aż ser się roztopi i delikatnie przyrumieni.
Ale fajnie podana! 😉 Chętnie taką przygotuję, bo mnie skusiła 😉
Zapraszam do mnie na domowe lody – prosty przepis 😉
wenus-lifestyle
Śliczne są te naczynia do zapiekania 🙂
Też mi się bardzo podobają 🙂 Do tego są praktyczne 🙂