Tagliatelle z sosem pleśniowym i pieczarkami
Sos pleśniowy świetnie komponuje się z makaronem i pieczarkami. Pasuje również do mięs. Jego przygotowanie zajmuje dwie chwile.
Składniki:
– opakowanie makaronu tagliatelle
– małe opakowanie śmietany (w wersji dietetycznej jogurt naturalny)
– 100 g sera pleśniowego fourme d’ambert (może być też Lazur błękitny)
– 3 pieczarki
– pieprz
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ser kroimy na mniejsze kawałki, a następnie przerzucamy go do garnuszka i dodajemy śmietanę. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Jak sos zgęstnieje dodajemy pieprzu do smaku. Na patelni podsmażamy pokrojone pieczarki. Makaron wykładamy na talerz, polewamy sosem i dekorujemy pieczarkami.
Dziękuję Kasiu za przepis.
Proszę bardzo 🙂 Pozdrawiam!
Dziękuję za przepis.
🙂
Najlepsze. Im ser jest większa skarpeta, tym lepsze.
🙂