Cantucci
Jedne z najlepszych ciastek na świecie! Toskańskie cantucci, czyli chrupiące i kruche migdałowe ciasteczka. Bardzo twarde dlatego najlepiej je jeść maczając w kawie, winie lub mleku.
Składniki:
– 1 jajko
– 100 g cukru pudru
– szczypta soli
– skórka z połowy cytryny
– 30 g roztopionego masła
– 180 g mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 100 g płatków migdałów (można zastąpić je całymi migdałami. O wiele trudniej jest je wtedy pokroić)
Oddzielić żółtko od białka. Żółtko utrzeć z cukrem pudrem. W osobnej misce ubić białko ze szczyptą soli. Dodać ubite żółtko z cukrem, skórkę z cytryny, masło, mąkę, proszek do pieczenia i migdały. Uformować z ciasta 2 wałki o wysokości 1 cm i szerokości 2 cm. Oprószyć je mąką, wyłożyć na blaszce, na papierze do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć i pokroić pod skosem na ciasteczka o szerokości 1 cm. Ułożyć na blaszce uciętą stroną i piec przez 15 minut. Następnie obrócić na drugą stronę i piec przez jeszcze 5 minut. Wystudzić na blaszce.
Dziękuję za przepis, właśnie takiego szukałam 🙂