Świstakowe ciasteczka
Pyszne, kruche ciasteczka z kawałkami czekolady i delikatnym słonawym posmakiem. Przepis pochodzi od pana Świstaka 🙂
Składniki:
– 2 i 1/4 szklanki mąki
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka soli
– 240 g masła
– 1/2 szklanki cukru
– 1/2 szklanki brązowego cukru
– 1 opakowanie cukru waniliowego
– 2 jajka
– 1 gorzka czekolada (pokruszona)
W misce zmieszać mąkę, sodę i sól. W drugiej misce utrzeć masło na puszystą masę, dodać cukier, cukier brązowy i waniliowy i ucierać przez chwilę. Pojedynczo dodawać jajka, ubijając chwilę po dodaniu każdego. Powoli dodawać mąkę i ucierać aż powstanie jednolite ciasto. Na koniec dodać czekoladę i wymieszać. Ciasto schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Uformować z ciasta kulki o średnicy około 1 cm. Następnie wyłożyć je na blasze, na papierze do pieczenia i delikatnie spłaszczyć. Piec około 10 minut w temperaturze 190 stopni.
Z przepisu wychodzi około 80 ciasteczek.
Wszędzie daję pięć gwiazdek, bo wszystko jadłem i wszystko jest na pięć gwiazdek. 🙂