Podwójnie czekoladowe owsiane ciasteczka z orzechami laskowymi
Uwielbiam owsiane ciasteczka! Na blogu pojawiły się już w wersji waniliowej, z kardamonem, czekoladowe, z cynamonem i migdałami oraz bananowe z czekoladą (cała kolekcja dostępna jest tutaj). Dzisiaj czekoladowe owsiane ciastka z kawałkami czekolady i orzechów laskowych. Są przepyszne i chrupiące. Co prawda nie należą do najpiękniejszych, ale ich smak oraz prostota wykonania w zupełności to wynagradza. Gorąco polecam!
Składniki na 3 blachy ciasteczek (około 70 sztuk):
– 200 g miękkiego masła
– 1 szklanka (250 g) cukru
– 1 jajko
– 2 i 1/2 szklanki (310 g) płatków owsianych
– 1 czubata szklanka (200 g) mąki
– 100 g posiekanych orzechów laskowych
– 100 g posiekanej czekolady (mlecznej lub gorzkiej – według uznania)
– 2 łyżki kakao
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– duża szczypta soli
Masło miksować z cukrem przez około 2 minuty, po czym dodać jajko i ponownie zmiksować. Zmienić mieszadła miksera na haki, dodać pozostałe składniki i zmiksować, aż wszystkie się ze sobą połączą. W dłoniach uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczyć dłonią. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut. Zaraz po upieczeniu ciastka będą miękkie. Stwardnieją po przestudzeniu.
Pyyyyychaaa, robiłam mnóstwo ciastek w swojej amatorskiej karierze, dp tych na pewno będę wracać, taki przepis trzeba zanotować w mózgu. Pozdro!
Asior, dzięki wielkie za ten komentarz 😀 Rozwalił mnie na łopatki. Pozdrawiam gorąco i bardzo się cieszę, że ciacha smakowały 🙂
Ciasteczka są rewelacyjne, nie było osoby której by nie smakowały 🙂 Nie wiem czy to robi jakąś różnicę ale właśnie zdałam sobie sprawę, że zapomniałam dodać soli 😛 Mimo to były pyszne! 🙂 Pozdrawiam 🙂
Super, że wypróbowałaś mój przepis 🙂 Jeszcze lepiej, że ciastka smakowały 🙂 Ja dodaję trochę soli, bo lubię delikatnie słone ciasteczka ale oczywiście można ją pominąć 🙂 Będzie nawet zdrowiej 😉 Pozdrawiam 🙂