Jak ładnie i równo pokroić mozzarellę
Dzisiaj otwarcie nowej kategorii na blogu „kulinarne porady”.
Kasia – dobra rada będzie się w niej wymądrzać 😉 Zacznijmy od mozzarelli.
Z krojeniem mozzarelli zawsze miałam problem. Jest nieduża i śliska, przez co z jednej kulki wychodziło mi max 5 plasterków, do tego każdy innej grubości. Przez co caprese zawsze trzeba było przykrywać dużą ilością bazylii 😉 Aż wpadłam na pomysł, aby pokroić ser przy użyciu krajalnicy do jajek. Teraz plasterki mozzarelli są u mnie równiusieńkie. Spróbujcie. Pamiętajcie tylko aby robić to powoli i delikatnie. Ser dodatkowo należy popychać od dołu.
Jeżeli chcecie się podzielić swoimi sprawdzonymi patentami w kuchni, piszcie na kasia@gotujzkasia.pl
Chętnie umieszczę je na blogu 🙂
Ja kroję ostrym nożem i zawsze sałatka wygląda jak z restauracji, nie wiem w czym problem żeby pokroić mozzarellę 🙂
No widzisz, mi za to jakoś lepiej to wychodzi krajalnicą 🙂
Dobre rady zawsze w cenie 🙂
Mam nadzieję, że nowa kategoria będzie pełna takich 😉
No przecież, że tak! A ja główkowałam jak to ładnie pokroić! 🙂
Polecam wypróbować nowy sposób 🙂
To rzeczywiście dobra rada 🙂 Myślę, że skorzystam 🙂
Polecam! Co prawda z serem nie idzie tak łatwo jak z jajkiem, ale idzie. Ja od czasu „odkrycia” do mozzarelli nie używam noża w ogóle 🙂