Ciastka z ciasta francuskiego
Ciastka z ciasta francuskiego to najłatwiejsze łakocie na świecie. Gwarantuję, że poradzi sobie z nimi każdy. Wystarczy kupić gotowe ciasto i pobawić się z dodatkami. Ja postawiłam na śliwki, brzoskwinie, jabłka i cynamon, ale można pokombinować z orzechami, suszonymi owocami czy czekoladą. Ciastka robi się z 10 minut, a piecze około 20. Najbardziej chrupiące są zaraz po wyjęciu z piekarnika. Ja swoje zjadłam kolejnego dnia i też były pyszne.
Przepis na te ciasteczka znajdziecie również w 8 numerze magazynu KOCIOŁ, w dziale cynamonowym 🙂
Składniki na 12 sztuk:
– 1 opakowanie ciasta francuskiego
– 2 śliwki
– 1 brzoskwinia
– 1 jabłko
– 3 łyżki cukru
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 jajko
Ciasto francuskie kroimy na 12 kwadratów. Na każdym układamy owoce pokrojone w cieniutkie plasterki.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Cukier mieszamy z cynamonem i każde ciastko posypujemy jedną łyżeczką tej mieszanki. Pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Cudnie wyglądają takie kolorowe 🙂
Jesień w pełni 😀
Fajny sposob na przemycenie owocow do diety dziecka I nie tylko 🙂
To taka trochę zdrowsza wersja ciastek 🙂