Czekoladowe muffinki z truskawkami
Mocno kakaowe muffinki z truskawkami – prosty przepis, który każdemu się uda 🙂
Składniki:
– 200 g mąki
– 100 g cukru
– 2 łyżki kakao
– 1 łyżka proszku do pieczenia
– 2 jajka
– 100 g śmietany 12%
– 75 g oleju
– 200 g truskawek (mogą być mrożone)
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać. W drugiej misce zmiksować jajka, dodać śmietanę i olej. Połączyć mikstury z obu misek. Dodać połowę truskawek pokrojonych w kostkę (te z zamrażalnik należy rozmrozić i odcedzić). Wymieszać. Napełnić foremki na muffinki do 3/4 wysokości. Na wierzchu ułożyć pozostałe truskawki pokrojone w kostkę i delikatnie docisnąć. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
A ile babeczek wychodzi z takiej porcji?
Około 10 sztuk, w zależności od wielkości foremek 🙂
Wlasnie zjadlam pierwsza, jeszcze cieplutka 🙂 PYSZNA!!!
Bardzo się cieszę, że muffinki się udały. Smacznego 🙂
Ale apetycznie wyglądają te truskawki na wierzchu!
Zobaczyć takie piękne truskawki w październiku to jest coś, nawet sobie nie zdawałam sprawy jak za nimi tęsknie 🙂
Dziękuję 🙂
Smakowite muffinki i piękne truskawki:)
jesteś złą kobietą Kasiu, pokazywać truskawki, gdy sezon na nie się skonczył 😉
ale muffinki obłędne 😉
W moim warzywniaku od czasu do czasu jeszcze się pojawiają. To pewnie już nie są polskie truskawki ale nie mogłam się powstrzymać 😉 Ostatnia polska truskawka jest u mnie na balkonie i czeka na zerwanie 😉
Wyglądają nieziemsko… Jak mi się marzą świeże truskawki, a nie jakaś zima zła!
Oj zła, zła….po mału robię zapas herbatek na zimowe wieczory 🙂
Oj , ja też.
Sezon wieczorów pod kocem z herbatą, książką/serialem/blogiem rozpoczęty prawie że na całego!