Cykoria na ostro
Wegetariańska potrawka na bazie cykorii. Pyszna, prosta, ostra 🙂
Składniki:
– 10 pieczarek
– 1 łyżeczka masła
– 1 łyżeczka sosu sojowego
– 1 por
– garść fasolki zielonej (może być mrożona)
– 3 cykorie
– 2 ząbki czosnku
– kilka kropli sosu tabasco
– 1 pomidor (lub ½ pomidorów z puszki)
– pieprz
Pieczarki pokroić w talarki i delikatnie podsmażyć na maśle. Dodać sos sojowy, wymieszać i chwilę poddusić. Cykorie przekroić na pół, wyciąć głąb i pokroić w paski. Wrzucić na patelnię razem z porem pokrojonym w talarki porem, fasolką i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Skropić tabasco, wymieszać. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i zmiksować blenderem. Pomidorowy sos dodać na patelnię. Dusić przez 10-15 minut aż cykoria będzie miękka, ale delikatnie chrupiąca. Przyprawić do smaku. Podawać z ryżem lub kaszą.
Nasza książka kucharska czeka na takie przepisy! Zapraszamy serdecznie. https://www.facebook.com/layman.meble/photos/a.1689873661247779.1073741830.1687658101469335/1811361385765672/?type=3&theater
orientalnie… podoba mi się 😉
Robię to, robię to, robię to !
Nigdy nie wiem jak zaaranżować cykorię a tu proszę, lekkie orientalne danie z porem i bez mięsa ; )
Dziękuję ; )
Danie powstało głównie z lodówkowych resztek. Zaskoczyło mnie tym, że było aż tak dobre i szybkie w przygotowaniu 🙂
Wiki, oprócz tego danie też nie mam pomysłu na cykorię. Potrafię ją jeszcze tylko nafaszerować 🙂