Muffinki z jabłkami i migdałami
Jogurtowe muffinki z jabłkami i migdałami oraz migdałową kruszonką.
Składniki:
– 200 g mąki
– 130 g cukru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 50 g posiekanych migdałów
– 350 g jabłek (u mnie 2 sztuki, po obraniu i pokrojeniu – 250 g)
– 2 jajka
– 200 g jogurtu
– 70 g oleju
– 2 jabłka
Składniki na kruszonkę:
– 70 g migdałów
– 40 g cukru
– 20 g mąki
– 30 g oleju
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i migdały wymieszać w jednej misce. W drugiej misce zmiksować jajka, następnie dodać jogurt i olej. Połączyć mikstury z obu misek. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Dodać do ciasta. Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić do pełna ciastem do. Składniki na kruszonkę zmiksować i posypać nim wypełnione ciastem foremki. Piec w temperaturze 190 stopni przez 25 minut.
Ślicznie wyglądają, i ta kruszonka na górze, cudo.