Makowa babka
Dzisiaj mam dla Was proste ciasto w bożonarodzeniowym klimacie. To makowa babka ze skórką cytrynową i pomarańczową oraz cytrusowym lukrem. Bardzo klasyczny wypiek ze świątecznymi dodatkami, który dobrze się komponuje z popołudniową kawą. Ciacho lubią też dzieci, przetestowane na 2,5-letniej Hani 🙂
Składniki na ciasto:
– 200 g miękkiego masła
– 150 g cukru
– 4 jajka
– 80 g jogurtu naturalnego
– kilka kropli aromatu waniliowego
– skórka z 1 pomarańczy
– skórka z 1 cytryny
– szczypta soli
– 200 g mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 50 g maku
Składniki na lukier:
– 3/4 szklanki cukru pudru
– 1-2 łyżki soku z cytryny
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, inaczej jest duża szansa na zakalec.
Masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy po jednym, cały czas miksując. Dodajemy jogurt naturalny, aromat waniliowy i skórki z cytrusów. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli i delikatnie mieszamy z maślaną masą. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i mieszamy z makiem. Dodajemy do masy i ostrożnie mieszamy szpatułką, tylko do połączenia się składników. Przekładamy do silikonowej foremki do pieczenia lub formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut, do suchego patyczka.
Przed podaniem polewamy ciasto lukrem, którego przygotowanie polega na wymieszaniu cukru pudru z cytrynowym sokiem. Zaczynamy od 1 łyżki i stopniowo zwiększamy, aż do uzyskania bardzo gęstej konsystencji.