Deser makowy – kuchnia dolnośląska
Prosty do wykonania, warstwowy deser, który pięknie się prezentuje w wysokich szklankach. Część śmietankowo-makowo-bakaliowa dobrze się uzupełnia z namoczonym w mleku pieczywem. Pamiętajcie aby przygotować go wcześniej, ponieważ przed podaniem powinien dojrzewać przez 2 dni w lodówce.
Przepis na deser makowy (Mohnpielen) pochodzi z książki „Schlesische Küche-Spezialitäten aus der Region” (2011 Verlag Komet). Został odkryty i przetłumaczony przez jedną z naszych kotłowiczek – Bogusię. Przygotowałam go na zakończenie dolnośląskiej, wigilijnej kolacji, którą możecie zobaczyć w specjalnym numerze KOTŁA. To kilkadziesiąt przepięknych stron z przepisami na ryby, zupy, pierogi, uszka i świąteczne desery. Całość widziana obiektywem Gosi, której bardzo dziękuję za apetyczne ujęcia 🙂
Składniki na 4 porcje:
– 100 g rodzynek
– 4 łyżki likieru pomarańczowego
– 2 słodkie bułki
– 4 słodkie sucharki
– 750 ml mleka
– 250 g maku
– 150 g cukru
– 120 g płatków migdałowych
– ¼ laski wanilii
– 250 ml śmietanki 30–36%
Rodzynki moczymy w likierze pomarańczowym. Bułki kroimy w plastry i razem z sucharkami moczymy w ciepłym mleku przez 10 minut. Odlewamy na sitku, zostawiając mleko. Przelewamy je do garnka i dodajemy mak, cukier oraz migdały. Laskę wanilii przekrawamy na pół, łyżeczką wyskrobujemy ziarenka i dodajemy je do pozostałych składników wraz z pustym strączkiem. Dodajemy rodzynki razem z likierem. Gotujemy przez 10 minut, po czym wyciągamy laskę wanilii i studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą makową. Układamy w szklankach warstwami masy śmietanowo-makowej i namoczonego w mleku pieczywa. Przed podaniem wstawiamy na 2 dni do lodówki.
Na dwa dni?
Przynajmniej 1 dzień powinien postać w lodówce 🙂