Kaczka ze szparagami
Dzisiaj propozycja na niedzielny obiad albo elegancką kolację. Zapraszam na filet z kaczki z jabłkowym musem, podany z zielonymi szparagami.
Składniki na kaczkę:
– 2 filety z kaczki ze skórą
– 3 łyżki oliwy
– 4 gałązki świeżego cząbru
– garść świeżego oregano (lub 1 łyżeczka suszonego)
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki białego pieprzu
Składniki na jabłkowy mus:
– 1 jabłko
– 2 gałązki świeżego cząbru
– 2 łyżki białego wina
Dodatkowo:
– pęczek zielonych szparagów
Filety umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i naciąć pod skosem (po stronie ze skórą przecinając ją aż do mięsa). W miseczce wymieszać oliwę, zioła i przyprawy i tą mieszanką natrzeć filety, owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Zamarynowane filety ułożyć skórą do dołu na zimnej patelni i smażyć aż się zarumienią, następnie przerzucić na drugą stronę. Usmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i na czas przzygotowywania sosu i szparagów wstawić do piekarnika nagrzanego do 50 stopni.
Jabłko obrać ze skórki, usunąć gniazdo nasienne i zmiksować blenderem na jednolitą masę. Przełożyć na patelnię, na której były smażone filety. Dodać zioła i wino i podgrzewać aż sos się zredukuje, co zajmuje kilka minut.
Szparagi ugotować na miękko, czyli odciąć zdrewniałe końcówki, włożyć szparagi do wysokiego garnka główkami do góry, zalać wrzącą wodą tak, aby 2 cm wystawały ponad nią, dodać łyżeczkę soli i gotować przez 5-8 minut.
Kaczkę wyciągnąć z piekarnika, pokroić pod skosem na kawałki i ułożyć na talerzach. Dołożyć szparagi i winno-ziołowy, jabłkowy sos.
Wprosiłabym się na taki obiadek 🙂
Zapraszam, bo kaczuszka pyszna 🙂