Marynowana wołowina
Bardzo prosty przepis na aromatyczne, soczyste steki z wołowiny. Marynata z miodu, musztardy i lubczyku nadaje mięsu bardzo ciekawego smaku.
Składnik główny:
– 250 g wołowiny
Składniki na marynatę:
– 2 łyżeczki musztardy
– 2 łyżeczki miodu
– duża garść świeżego, posiekanego lubczyku
– 1 łyżeczka octu balsamicznego
– 2 łyżki oleju
– 2 łyżki ciepłej wody
Dodatkowo:
– olej do smażenia
Wszystkie składniki na marynatę wymieszać ze sobą w plastikowym, zamykanym pojemniku. Wołowinę pokroić w plastry o grubości 1 cm i włożyć do pudełka. Zamknąć i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. W międzyczasie kilka razy potrząsnąć pudełkiem aby mięso dobrze przeszło marynatą. Na patelni, na mocno rozgrzanym oleju smażyć steki po 3-5 minut z każdej strony. Im mięso bardziej przypieczone tym twardsze. Podawać z ulubionymi dodatkami.