Czekoladowe owsiane ciasteczka i słodkich świąt
Dzisiaj chciałam Wam zaproponować czekoladowe ciasteczka z płatków owsianych z bananem i kawałkami migdałów. Są przepyszne. Pieczcie i jedzcie je szybko żeby zdążyć jeszcze przed noworocznymi dietami 😉
Korzystając z okazji życzę wszystkim wyśmienitych świąt. Nie żałujcie sobie pyszności 🙂
Składniki na 3 blachy ciasteczek (około 70 sztuk):
– 200 g miękkiego masła
– 1 szklanka (250 g) cukru
– 1 jajko
– 1 banan (może być bardzo dojrzały)
– 2 i 1/2 szklanki (310 g) płatków owsianych
– 1 czubata szklanka (200 g) mąki
– 100 g posiekanych migdałów
– 2 łyżki kakao
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– duża szczypta soli
Masło z cukrem utrzeć za pomocą miksera (czyli miksować przez 2-3 minuty). Dodać jajko i banana rozgniecionego widelcem i ponownie zmiksować. Dodać pozostałe składniki, zmienić mieszadła miksera na haki i zmiksować aż powstanie jednolita masa. Będzie ona gęsta i klejąca. Taka ma być. Z ciasta uformować w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując minimum 3 centymetrowe odstępy). Rozpłaszczyć palcami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie: gór i dół) na 20-25 minut. Przestudzić na blaszce. Ciastka zaraz po wyjęciu z piekarnika będą miękkie. Przestudzone zrobią się chrupiące.