Jabłka z cynamonem pod kruszonką
Niezwykle prosty przepis na jabłka z cynamonem zapieczone pod kruszonką. Deser ten świetnie smakuje zaraz po wyjęciu z piekarnika, jak i przestudzony. Z poniższego przepisu można przygotować 3 porcje.
Składniki:
– 300 g jabłek (2 niewielkie sztuki)
– 2 łyżki (30 g) brązowego cukru
– 1 łyżeczka (3 g) mielonego cynamonu
Składniki na kruszonkę:
– 120 g mąki
– 50 g brązowego cukru
– 70 g masła
Dodatkowo:
– cukier puder do posypania
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wymieszać z cukrem i cynamonem i rozłożyć do żaroodpornych kokilek (można też użyć naczynia żaroodpornego).
Masło roztopić (najszybciej w mikrofalówce – wystarczy minuta na największej mocy) i wymieszać z mąką i cukrem. Ciasto rozdrobnić w dłoniach i posypać nim jabłka.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut aż kruszonka się zarumieni.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.