Cynamonowo-cytrynowe ciasteczka
Kruche, cynamonowo-cytrynowe ciasteczka w uroczym kształcie.
Składniki:
– 100 g miękkiego masła
– 100 g cukru
– 300 g mąki + do podsypania
– 2 jajka
– 2 łyżeczki cynamonu
– skórka otarta z 1 cytryny
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
Dodatkowo:
– kolorowe i czekoladowe posypki
Wszystkie składniki zagnieść ze sobą. Ciasto uformowane w kulę schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut. Po tym czasie pokroić na mniejsze kawałki, każdy oprószyć mąką i rozwałkować na grubość 3mm. Foremką wyciąć kształty. Udekorować kolorowymi lub czekoladowymi posypkami i ułożyć na blaszce. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni aż się zarumienią (około 10 minut).
a gdzie cynamon?
Faktycznie! Już poprawiłam. A cynamonu należy dodać 2 łyżeczki. Dziękuję za czujność 🙂
urocze kocurki 😉
świetne kotki 🙂 mam takie same foremki, są urocze 🙂
Nominowałam Twojego bloga do Liebster Blog. Jeśli masz ochotę wziąść udział w tej zabawie to zapraszam po pytania do mnie na bloga: http://kulinarne-rozkosze.blogspot.com/2012/11/liebster-blog.html 🙂
Dziękuję bardzo za nominację 🙂
Piękne koty w pięknym smaku ; )
Jakie cudne kociaki!! :))
mam słabość do kotów, szczególnie do ciasteczkowych 😉