Kakaowe muffinki z owocami kaki
Proste i pyszne muffinki z dużą ilością czekolady i kawałkami owoców, które w smaku przypominają skrzyżowanie pomidora z morelą 😉 Muffinom dodają wilgotności i słodkości.
Składniki:
– 200 g mąki
– 100 g cukru
– 150 g gorzkiej czekolady
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 łyżka kakao
– 1 łyżka kakao rozpuszczalnego Nesquik
– 70 g masła
– 100 g śmietany
– 2 jajka
– 2 owoce kaki
Mąkę przesiać do miski i wymieszać z cukrem. Posiekać czekoladę i dodać do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą i 2 rodzajami kakao. Roztopić masło (najszybciej w mikrofalówce) i chwilę przestudzić. Wymieszać je w drugiej misce ze śmietaną i jajkami. Połączyć mikstury z obu misek. Owoce obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do pozostałych składników. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
Kto rozpozna miejsca z podkładek?
wyglądają super 🙂 ale ten owoc to wciąż dla mnie tajemnica
wspaniałe muffinki;)
dziękuje za udział w akcji. Zapraszam do kolejnych wpisów.
Kaki jest smaczne;)
A na podkładach nasz wspaniały Wrocław:)
PS. Zobacz jaka fajna inicjatywa
http://durszlak.pl/forum/spotkania-warsztaty-imprezy/tematy/wroclawskie-kolo-gospodyn-miejskich
Zgadza się, to Wrocław 🙂
Wpisujesz się do Koła Gospodyń Miejskich?