Pizzowe kule
Pizzowe kule są idealne na przystawkę, jak również na danie główne. Można je przyrządzić nawet z resztek ciasta, które zostanie po przygotowaniu pizzy.
Składniki na ciasto:
– 25 g świeżych drożdży
– 1 łyżka miodu (lub 1 łyżeczka cukru)
– 200 – 250 ml ciepłej wody
– 400 g mąki + do podsypania
– 1 łyżka oliwy + do posmarowania miski i blachy
– 1 łyżeczka soli
Drożdże pokruszyć do miski, wymieszać z miodem, a następnie z wodą. Dodać mąkę, oliwę i sól. Miksować składniki mikserem (mieszadłami w kształcie spirali) przez około 10 minut. Gdyby nie chciało się połączyć można dodać odrobinę wody. Ciasto wyciągnąć z miski, uderzyć kilka razy o blat i przełożyć do czystego naczynia wysmarowanego oliwą. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (około 2 godziny). Wyrośnięte ciasto oprószyć mąką i rozwałkować na grubość 3 mm. W zależności od tego czy kule mają zostać zjedzone na przystawkę czy jako obiad ciasto podzielić na większe lub mniejsze placki. Placki nie muszą mieć żadnego specjalnego kształtu. Mogą przypominać koło, jak również chmurkę 😉 Każdy posmarować sosem pomidorowym, ketchupem lub pesto, a następnie na środek nałożyć ulubione dodatki. U mnie pojawiły się pieczarki, cebula, zblanszowany brokuł, papryka, pomidory i oliwki. Nakryć brzegami ciasta i delikatnie docisnąć. Uformować w dłoniach kulę, a następnie odwrócić do góry nogami, tak aby łączenia ciasta były pod spodem. Przełożyć na blachę posmarowaną olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut. Jeżeli kule będą za bardzo się przypiekać zmienić ogrzewanie na dolne.
Wybieram opcję jabłkową 🙂 Wygląda pysznie!
Znowu się pomyliłam, wybacz 🙂
Takie pyszne kule pełne nadzienia piekę w wersji calzone 🙂
Koniecznie muszę zrobić kule, bo są większą niespodzianką 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
Czy to cos w stylu Calzone?
W sumie tak. Tylko ciasto ma kształt kuli, a nie pieroga 😉