Dwukolorowa zupa – krem
Dwukolorowa zupa to zupowe 2 w 1 – krem z pomidorów i pieczonej papryki połączony z zupą porowo – ziemniaczaną. Prosta do przygotowania, a robi wrażenie na gościach. Polecam też dla małych niejadków.
Składniki na zupę z pomidorów i pieczonej papryki:
– 2 czerwone papryki
– 1 puszka pomidorów
– 1 l wywaru warzywnego
– sól i pieprz
Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na najwyższą półkę. Jak skórka sczernieje (po około 10 minutach) – obrócić papryki. Czynność powtórzyć aż papryki będą przypieczone ze wszystkich stron. Następnie przełożyć do woreczka foliowego, zawiązać i zostawić na kilka minut. Papryki muszą się zaparzyć w worku, dzięki temu łatwiej będzie je obrać ze skóry. Wyciągnąć papryki z woreczka, zdjąć skórę i usunąć nasiona. Zmiksować blenderem wraz z pomidorami. Przełożyć do garnka, dodać wywar i zagotować. Gotować przez kilka minut, aż do uzyskania konsystencji kremu. Jeżeli zupa jest zbyt rzadka dodać obranego ziemniaka, pokrojonego w kostkę i gotować przez 20 minut. Po tym czasie zmiksować blenderem. Przyprawić do smaku.
Składniki na zupę porowo-ziemniaczaną:
– 1 por (biała część)
– 1 łyżka masła
– 3 ziemniaki (500 g)
– 1 l wywaru warzywnego
– sól i pieprz
Pora pokroić w talarki i zeszklić na maśle. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Gotować w wywarze przez 20 minut. Zmiksować blenderem. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta – dodać więcej wody. Przyprawić do smaku.
Aby uzyskać dwukolorowy efekt zupy należy nalewać równocześnie. Ja dla ułatwienia przelałam swoje do dzbanków 🙂
Ależ pięknie wygląda. Trzeba wypróbować ; )
wspaniały pomysł! bardzo kreatywny i efektowny.
z ochotą skorzystam;)
Bardzo korzystna jako pierwsze danie, bo nie jest bardzo sycąca. Wszyscy po zupie chętnie zabrali się do drugiego dania. 🙂
Podoba mi się!, szczególnie paprykowa strona 🙂 A kolorystycznie idealna na ta białą pogodę za oknem 🙂