Migdałowe ciasteczka
Przepis na migdałowe ciasteczka zobaczyłam u Kini. Są pyszne, kruche i migdałowe. Ciasto jest odrobinę „marudne” w trakcie zagniatania i wycinania ciastek. Wynagradza to jednak ich smak. Dodatkowo proponuję zaopatrzyć się w foremkę w kształcie zwierząt. Ja wybrałam koty. Takie ciasteczka będą świetnym prezentem dla niejednej kociary. Ich dekorowanie również sprawi sporo frajdy. Śmiało można zaangażować do tego dzieci, będą mieć dobrą zabawę.
Składniki:
– 100 g mielonych migdałów (ja użyłam płatków migdałowych)
– 250 g mąki
– 125 g miękkiego masła
– 100 g cukru
– 1 żółtko
– 1 łyżka śmietany
Płatki migdałowe zmiksować blenderem, a następnie połączyć z resztą składników. Zgnieść ciasto, uformować w kulę, owinąć folią i wstawić na minimum 30 minut do lodówki (można przechowywać w lodówce przez kilka dni). Podzielić na mniejsze części, każdą rozwałkować i foremką wyciąć ciastka. Z cukrowych posypek zrobić kotom oczy, lekko je dociskając. Migdałowe ciasteczka ułożyć na blaszce i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 do zarumienienia (około 10 minut). Wystudzić na blaszce.
Ciasta biorą udział w akcji „Migdały… na słodko i na wytrawnie!”
świetne! ale masz fajny kształt foremek:) dziękuję za skorzystanie z przepisu 🙂
Dzięki za przepis 🙂
cudne, bardzo urokliwe, a zapewne jeszcze bardziej genialne w smaku, super, pozdrawiam (nogawkichni.blogspot.com)