Ciasto czekoladowe z cukinią
Ciasto czekoladowe z cukinią to jeden z ulubionych wypieków mojej 2-letniej Hani. Na jej imprezie urodzinowej było równie ważne co tort oraz ciacho z porzeczkami, które też uwielbia. Z ciastem wędrowała po całym placu zabaw, nie opuściła go nawet na huśtawce 😉
Sama cukinia jest niewyczuwalna w smaku, nadaje ciastu jedynie wilgotności. Dzięki niej jest ciężkie i długo zachowuje świeżość. Smaczniejsze jest nawet dzień po upieczeniu, niż w dni wypieku. Smak ma pomiędzy brownie, a murzynkiem z kawałkami czekolady.
Przepis znajdziecie również w 6. numerze dolnośląskiego magazynu kulinarnego KOCIOŁ, w którym cukinia była jedną z głównych bohaterek.
P.S. Po 2 latach przepis doczekał się wersji na Thermomix, dzięki czemu ciacho można przygotować w ekspresowym tempie 🙂 Ponieważ kolejność używania składników jest inna, niż w wersji tradycyjnej, dlatego w nawiasach dodatkowo podałam wagę składników. Aby było łatwiej 🙂
Składniki na foremkę o wymiarach 24 x 24 cm:
– 200 g cukinii (ze skórką)
– 100 g masła
– 130-150 g cukru brązowego lub białego
– 2 jajka
– 50 g jogurtu naturalnego
– 200 g mąki pszennej
– 25-30 g kakao
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
– szczypta soli
– cukier puder do posypania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy kolejno jajka oraz jogurt. Masa może być lekko zważona – nic nie szkodzi. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól mieszamy ze sobą. Suche składniki mieszamy z mokrymi tylko do połączenia się składników. Dodajemy cukinię startą na tarce jarzynowej i odciśniętą z nadmiaru wody oraz posiekaną czekoladę i mieszamy. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C. Pieczemy około 70 minut, do suchego patyczka – ciasto czekoladowe z cukinią gotowe. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Przepis na Thermomix:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wkładamy czekoladę połamaną na kawałki (100 g), rozdrabniamy 3 s/obr. 7. Przekładamy do innego naczynia. Do naczynia miksującego wkładamy cukinię (200 g), pokrojoną na 4-5 kawałków, rozdrabniamy 3 s/obr. 5. Przekładamy do koszyczka, umieszczamy go w zlewie i dociskamy ręką rozdrobnioną cukinię, w celu odciśnięcia z nadmiaru wody. Do naczynia miksującego wbijamy jajka (2), dodajemy cukier (130 -150 g), mieszamy 30 s/obr. 3. Dodajemy miękkie masło (100 g) i jogurt (50 g), mieszamy ponownie 30 s/obr. 3. Masa może być lekko zważona – nic nie szkodzi. Dodajemy mąkę (200 g), kakao (25-30) i proszek do pieczenia (1 łyżeczka), mieszamy 30 s/obr. 5. Dodajemy rozdrobnioną czekoladę i cukinię, mieszamy 10 s/wsteczne/obr. 3. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C. Pieczemy około 70 minut, do suchego patyczka – ciasto czekoladowe z cukinią gotowe. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Impreza urodzinowa mojej Hani. Więcej zdjęć niebawem na moim FB.