Babka białkowa z polewą truskawkową i cytrynową
Wracam po przerwie i to w towarzystwie, bo z babkami 🙂 Mam dla Was dwie – Babkę białkową z dwukolorową polewą i Babkę marmurkową, którą znajdziecie w następnym wpisie. Obie powstały do specjalnej sesji KOTŁA – Mazury i baby – i zostały sfotografowane przez Monikę 🙂
Składniki na babkę:
6 białek (ok. 240 g)
szczypta soli
200 g cukru
170 g oleju
2 łyżki soku z cytryny
250 g mąki pszennej
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
masło do wysmarowania formy
Składniki na polewę truskawkową:
200 g truskawek (mogą być mrożone)
100 g cukru
50 g masła
2 żółtka
1 łyżka soku z cytryny
Składniki na krem cytrynowy:
1 jajko
1 żółtko
80 g cukru
40 g masła
skórka otarta z 1 cytryny
sok wyciśnięty z 1 cytryny
Przygotowanie babki:
Białka ubijamy z solą na sztywno. Do ubitych białek dodajemy po łyżce cukier, miksując po każdym dodaniu. Cały czas miksując dodajemy olej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy widelcem, tylko do połączenia się składników. Masę przekładamy do wysmarowanej masłem formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 35-40 minut, do suchego patyczka. Ostudzoną babkę dekorujemy polewą truskawkową i cytrynową.
Przygotowanie kremów:
Kremy przygotowujemy osobno umieszczając w garnuszkach wszystkie składniki. Podgrzewamy na małym ogniu i gotujemy przez kilka minut. Gdy zgęstnieją, przecedzamy przez sitko, lekko studzimy i polewamy wystudzoną babkę – najpierw truskawkowym, a następnie cytrynowym kremem. Kremy można przygotować wcześniej i przechowywać w słoiczku, w lodówce przez kilka dni. Zimne są dużo bardziej gęste niż świeże, więc przed wyłożeniem ich na ciasto należy je odrobinę podgrzać, wstawiając na kilkanaście sekund do mikrofalówki lub do naczynia wypełnionego gorącą wodą.