Pierniczki z lukrem
Za porządne pierniczenie zabierałam się od kilku lat i w tym roku się udało 🙂 Razem z dziećmi zrobiłam pierwszy w życiu domek z piernika, mini domki, które pięknie ozdabiają kubki z kawą oraz kilka klasycznych kształtów. Największą frajdą było ozdabianie pierniczków, chociaż przy sesji zdjęciowej dziewczynki też się całkiem nieźle bawiły. Szczególnie, gdy można było sypać cukrem pudrem po całej kuchni 😉 Za przepis na pierniczki, lukier i indywidualną naukę robienia tylek z papieru do pieczenia dziękuję bardzo Agacie :*

Składniki na pierniczki:
320 g (1 szklanka) miodu
110 g (1/2 szklanki) cukru
100 g masła
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
550-600 g (3-4 szklanki) mąki
1 jajko (opcjonalnie)
Miód, cukier, masło i przyprawę do piernika podgrzewamy w rondelku. Odstawiamy do ostudzenia. Dodajemy kakao, sodę, mąkę i jajko i zagniatamy ciasto. Można do tego użyć miksera i mieszadeł w kształcie haków. Ciasto na pierniczki przekładamy na oprószony mąką blat, rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy kształty. Przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 minut, w zależności od wielkości ciastek i ich grubości. Pierniczki mają być lekko zrumienione. Ostudzone pierniczki lukrujemy.
Przepis na Thermomix:
Do naczynia miksującego wkładamy miód, dodajemy cukier, masło i przyprawę do piernika, podgrzewamy 5 min/60°C/obr. 1. Odstawiamy do ostudzenia. Dodajemy kakao, sodę, mąkę i jajko, wyrabiamy Ciasto/3 min. Ciasto na pierniczki przekładamy na oprószony mąką blat, rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy kształty. Przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 minut, w zależności od wielkości ciastek i ich grubości. Pierniczki mają być lekko zrumienione. Ostudzone pierniczki lukrujemy.
Składniki na lukier:
200 g cukru pudru
1 białko
Cukier puder mieszamy z białkiem, gotowe. Lukier po jakimś czasie może zacząć wysychać, regulujemy wtedy jego gęstość wodą – dosłownie kilkoma kroplami.
Pierniczki możemy udekorować lukrem i umieścić w nim ozdoby. U mnie sprawdziły się wszelkiego rodzaju posypki, wymieszałam też część lukru z barwnikiem w proszku i za pomocą wykałaczki nanosiłam go na białą część, po czym rozmazywałam wykałaczką.

Do samego lukrowania używałam zarówno tylki z dosyć cienką końcówką, jak i papieru do pieczenia, zwiniętego w rożek. Ważne, aby brzeg papieru nie znajdował się przy wylocie lukru. Powinien być wysoko, jak na zdjęciu poniżej – koło Agaty kciuka 🙂 Wtedy nic się nie rozjedzie. Górną część można spiąć klipsem lub gumką recepturką. Dużą zaletą używania papieru do pieczenia jako tylki jest to, że sami decydujemy o grubości otworu oraz to, że jak lukier się skończy to można narzędzie po prostu wyrzucić.


