Chinkali
Chinkali to gruzińskie pierożki wypełnione mięsnym farszem i rosołkiem. Charakteryzuje je kształt sakiewki i sposób jedzenia – chinkali chwytamy od góry, odgryzamy kawałek, wypijamy (a wręcz wysiorbujemy) rosołek, po czym zjadamy pierożka – bez ogonka, ponieważ jest twardy i bywa niedogotowany. Uwaga dla początkujących – rosołku nie wlewamy do pierogów w trakcie robienia. Wytwarza się sam (w trakcie gotowania) z bardzo wodnistego farszu 🙂
Składniki na ciasto na około 50 pierożków (4 porcje):
– 400 g mąki pszennej
– 200 g ciepłej wody
– 1/2 łyżeczki soli
Składniki na farsz do około 50 pierożków (4 porcje):
– 2 cebule (200 g)
– garść natki pietruszki (10 g)
– 250 g mielonego mięsa wołowego (u mnie ligawa)
(lub mięsa w kawałku, jeżeli chcecie je sami zmielić*)
– 250 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie łopatka)
(lub mięsa w kawałku, jeżeli chcecie je sami zmielić*)
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki pieprzu
– 1/4 łyżeczki kolendry mielonej
– 125 g bulionu (lub 125 g ciepłej wody i 1/2 łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego)
* Mięso można zmielić w urządzeniu Thermomix. Należy pokroić je na 3 cm kawałki i zmrozić przez około godzinę. W „Przepisie na Thermomix” jest napisane co dalej 🙂
Z mąki, ciepłej wody i soli zagniatamy jednolite ciasto – można do tego użyć malaksera. Wyjmujemy na blat oprószony mąką, przykrywamy czystą ściereczką.
Cebule i natkę pietruszki drobno siekamy, po czym mieszamy z mielonymi mięsami, solą i pieprzem. Dodajemy połowę bulionu, mieszamy dłonią. Dodajemy resztę bulionu i ponownie mieszamy.
Ciasto na chinkali rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na grubość 3 mm. Szklanką wycinamy koła, a następnie każde z nich rozwałkowujemy na placek o średnicy 10 cm – ciasto powinno być bardzo cienkie. Na środek każdego placka wykładamy łyżeczkę farszu. Brzegi zbieramy do góry (na zakładkę) i mocno ściskamy. Pierożka przekładamy na oprószony mąką blat. Chinkali gotujemy w osolonej wodzie, 5 minut od wypłynięcia. Podajemy ozdobione natką pietruszki.
Przepis na Thermomix:
Do naczynia miksującego wsypujemy mąkę, dodajemy wodę i sól, wyrabiamy 1 min/interwał. Wyjmujemy na blat oprószony mąką, przykrywamy czystą ściereczką.
Do naczynia miksującego wkładamy cebule przekrojone na pół i natkę pietruszki, rozdrabniamy 5 s/obr. 5. Przekładamy do miski. Do naczynia miksującego wkładamy mięsa, rozdrabniamy 15 s/obr. 6. Dodajemy posiekaną cebulę z natką, sól, pieprz, kolendrę i bulion, mieszamy 15 s/obr. 3. Przekładamy do miski.
Ciasto na chinkali rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na grubość 3 mm. Szklanką wycinamy koła, a następnie każde z nich rozwałkowujemy na placek o średnicy 10 cm – ciasto powinno być bardzo cienkie. Na środek każdego placka wykładamy łyżeczkę farszu. Brzegi zbieramy do góry (na zakładkę) i mocno ściskamy. Pierożka przekładamy na oprószony mąką blat. Chinkali gotujemy w osolonej wodzie, 5 minut od wypłynięcia. Podajemy ozdobione natką pietruszki.
Chinkali przed ugotowaniem:
I na chwilę przed zjedzeniem:
a farsz jest surowy? wystarczy tylko 5 minut na surowe mięso?
Tak, farsz jest surowy. W przeciągu 5 minut takie małe porcje mięsa się ugotują 🙂
P.S. Spotkałam się z wersjami, w których chinkali gotuje się przez 3 minuty 😉