Kluski śląskie
Przepisem na pyszne kluski śląskie podzieliła się ze mną pani Mirosława. Poleca je szczególnie w połączeniu z roladami śląskimi i modro kapustą, czyli jako klasyczny śląski obiad. Kluski wyśmienicie smakują również z sosem grzybowym. Są proste w przygotowaniu i gorąco polecam ich posmakować.
Składniki na 4 porcje:
– 1 kg ziemniaków
– 250 g mąki ziemniaczanej
– 1 żółtko
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Przestudzić, a następnie zmielić w maszynce do mięsa. Zagnieść z mąką i żółtkiem. Z ciasta uformować wałek, po czym pokroić go w odstępach co 4 cm. Z każdej części uformować kulkę. Lekko ją spłaszczyć i na środku palcem lub końcówką drewnianej łyżki zrobić dziurkę. Kluski wrzucić do wrzątku i gotować 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Po wyjęciu z wody ułożyć kluski dziurką do dołu, aby nie zbierała się w nich woda. Miejsce to powinno być wypełnione sosem.
Nie chce Cię krytykować ogólnie przepis w porządku, ale kluski po ukulaniu powinny mieć jednolita strukturę bez spękań.
Nie dajemy całego jajka bo wtedy kluski wychodzą „gumowe”, a samo żółtko służy temu by miały ładny żółtawy kolor.
Polecam dodać do ciasta na kluski trochę masła wtedy mają dużo lepszy smak.
Pęknięcia w kluskach nie przeszkadzały mi w ogóle. Szczególnie, że po ugotowaniu były prawie niewidoczne.
Próbowałam już klusek z całym jajkiem, jak i z samym żółtkiem. Z ciastem w tej drugiej wersji dużo łatwiej się pracuje. Praktycznie się nie klei. A na gumowatość ma też wpływ rodzaj zmieniaków. Zresztą kluchy powinny być trochę gumowate 😉
O maśle za to nie słyszałam. Spróbuję następnym razem.
Pozdrawiam!
a dlaczego tylko z żółtkiem a nie całym jajkiem? nie solisz masy ani wody do gotowania ziemniaków?
Pani Mirosława poleciła mi przepis właśnie z samym żółtkiem. I ciasto wyszło super. Bardzo przyjemnie się z nim „współpracowało” 😉 A ziemniaki solę w trakcie gotowania 🙂