Kawowa cytrynówka
Mocna, niesłodka nalewka na bazie cytryn z intensywnym posmakiem kawy. Bardzo ciekawa. Świetnie sprawdzi się jako świąteczny podarunek. Przepis znaleziony w książce kucharskiej „Smaki świętokrzyskie”.
Składniki:
– 1 cytryna
– 40 ziaren kawy
– 40 łyżeczek cukru
– 0,5 l wódki
Cytrynę umyć, a następnie wcisnąć w nią ziarna kawy. Można sobie pomóc nacinając nożem niewielkie otworki. „Jeża” przełożyć do litrowego słoika, zasypać cukrem, zalać wódką i zakręcić. Codziennie potrząsać słoikiem. Po 3-4 tygodniach nalewka będzie gotowa. Należy ją wtedy przelać do ozdobnej butelki, a cytrynę dokładnie wycisnąć. Najlepiej jest to zrobić przez gazę lub pieluszkę aby fragmenty cytryny nie dostały się do butelki. Podawać schłodzoną.
Kawowa cytrynówka bierze udział w akcji „Świąteczne prezenty”.
Smakuje też bardzo ciekawie. Na początku czuć mocny, cytrynowy smak, a dopiero po chwili kawę 🙂
brzmi ciekawie, nie pomyślałabym o połączeniu cytryny z kawą.