Kakaowa czekolada na gorąco
Grudzień kojarzy mi się, oprócz świąt i szału kupowania prezentów, ze śniegiem, ciepłym kaloryferem i rozgrzewającymi napojami. Dzisiaj prezentuję jeden z nich – wariację pomiędzy czekoladą na gorąco, a ciepłym kakao. Dodatkowo z wiórkami świeżego kokosa, ale jeżeli nie lubicie drobnych kawałków orzecha pływających w kubku, to możecie je pominąć. Też będzie pysznie.
Składniki na 2 porcje (lub 1 ogromną):
– 400 ml mleka
– 50 g mlecznej czekolady
– 1 łyżka kakao
– 3 łyżki wiórków kokosowych
Dodatkowo:
– 100 ml śmietanki 30-36%
– 1 łyżka cukru pudru
– 1 kostka czekolady
– 1 łyżeczka wiórków kokosowych
Mleko zagrzać w garnku z grubszym dnem, następnie dodać czekoladę połamaną na mniejsze kawałki, kakao i wiórki kokosowe. Mieszać aż czekolada się rozpuści, po czym rozlać do kubków.
Śmietankę ubić na sztywno mikserem, dodać cukier puder i ponownie zmiksować. Udekorować napój bitą śmietaną i posypać czekoladą startą na tarce oraz wiórkami kokosowymi.
A tak prezentuje się wersja bez bitej śmietany:
przepyszna…
wspaniale uchwycona 🙂
Dziękuję 🙂
wygląda szałowo 🙂 aż mam nabrałam ochoty na kubek czekolady 🙂