Bananówka
Bardzo prosta nalewka na bazie dojrzałych bananów. U mnie powstała z powodu zalegających owoców. Pomimo tego, że jest ich dużo to bananowy aromat jest tylko delikatnie wyczuwalny. A sama nalewka jest dosyć mocna i wytrawna w smaku. Gotowa już po 2 tygodniach.
Składniki:
– 4 dojrzałe banany
– 1/2 cytryny
– 1 laska wanilii
– 100 g cukru
– 0,5 l wódki
Banany obrać i pokroić w plastry. Wrzucić do dużego słoika. Dodać cytrynę pokrojoną w plasterki (może być ze skórką – wcześniej należy ją umyć pod ciepłą wodą), wanilię i cukier. Całość zalać wódką. Codziennie potrząsać naczyniem. Po 2 tygodniach przelać przez gazę lub pieluszkę i dokładnie wycinać. Podawać schłodzoną.
Bananówka bierze udział w akcji „Świąteczne prezenty”.