Mleko migdałowe
Mleko migdałowe to świetna alternatywa dla mleka krowiego. Smaczne samo w sobie, jak i jako dodatek do kawy. Przepis podpatrzony u Karmel-itki i odrobinę dosłodzony.
Składniki na 0,5 l mleka:
– 50 g (1/2 szklanki) płatków migdałowych*
– 1/2 szklanki zimnej wody z kranu
– 2 szklanki przegotowanej, przestudzonej wody
– 1 łyżka cukru
Migdałowe płatki zalać kranówką, przykryć i odstawić do namoczenia na co najmniej 6 godzin*. Po tym czasie odcedzić migdały, zalać przegotowaną wodą i zmiksować blenderem. Przecedzić przez gazę lub pieluszkę. Odcisnąć resztę mleka z materiału. Dodać cukier rozpuszczony w minimalnej ilości ciepłej, przegotowanej wody. Mleko przechowywać w lodówce przez 2 dni.
Z migdałowej papki można przygotować pyszne owsiane ciasteczka. Przepis tutaj.
Uwaga, mleko migdałowe najlepiej dodawać do odrobinę przestudzonej kawy. Inaczej może się zważyć. Mleko nie zabiela napoju tak bardzo jak krowia wersja.
* Można również użyć całych migdałów. Należy je moczyć przynajmniej 8 godzin. Migdały ze skórką przed moczeniem trzeba zalać wrzątkiem i po 10 minutach usunąć skórkę.
Co można zrobić z pulpą migdałową?
Ja wykorzystałam do ciasteczek owsianych, przepis tutaj: https://gotujzkasia.pl/2013/10/18/jesienne-ciasteczka/
W zakładce „ciastka” jest sporo przepisów na ciasteczka na bazie płatków owsianych, ponieważ je uwielbiam i traktuję trochę jako sposób zużycia orzechów, czekolady czy właśnie papki po mleku migdałowym. Do każdego z tych przepisów można dodać migdały pozostałe po mleku. Nadadzą one tylko delikatny smak ale dzięki temu nic się nie zmarnuje 🙂
bardzo mi miło, że skorzystałaś z mojego przepisu.
a jeszcze bardziej raduje mnie to, że smakowało!
Pozdrawiam :]