Faszerowana cukinia – wersja mięsna
Przepis na faszerowaną cukinię w wersji wegetariańskiej pojawił się rok temu na blogu. Przepis tutaj. Dzisiaj nadzienie z mięsa mielonego, pieczarek i cukinii. Poniższy przepis podany jest na 2 osoby. Robiłam z podwójnej porcji, ponieważ mieliśmy gości. Dodam, że wszyscy wszystko zjedli i byli zadowoleni.
Składniki:
– 1 cebula
– 1 łyżeczka masła
– 2 duże pieczarki (100 g)
– 1 cukinia (400 g)
– 2 ząbki czosnku
– 250 g mięsa mielonego
– 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
– pieprz ziołowy
– sól i pieprz
Dodatkowo:
– 2 łyżki oleju
– 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
– woda
– 50 g sera żółtego
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać pieczarki pokrojone w kostkę i odrobinę posolić. Cukinię przekroić wzdłuż i łyżeczką wydrążyć miąższ. Pokroić go na mniejsze kawałki i dodać na patelnię. Jak warzywa się odrobinę przyrumienią dodać mięso mielone i czosnek drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę. Mięso rozdrobnić łyżką i lekko przysmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawić do smaku. Farszem napełnić połówki cukinii i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. W miseczce wymieszać olej z koncentratem pomidorowym i wodą. Przelać do naczynia żaroodpornego. Uzupełnić wodą do 1/3 wysokości cukinii. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, następnie na wierzch każdej połówki cukinii ułożyć starty, żółty ser i piec jeszcze przez 30-40 minut. Ser powinien się roztopić i przyrumienić, a cukinia zmięknąć. Faszerowana cukinia świetnie smakuje z ryżem.
Cukinia bierze udział w akcji „Nadziewamy!”.
bardzo smakowita 🙂
jutro robię!
😀 Smacznego!