Owsiane ciasteczka z kardamonem
Pyszne, chrupiące owsiane ciasteczka z intensywnie kardamonową nutą. Idealne do porannej kawy, jak i szklanki mleka.
Składniki na około 70 ciasteczek:
– 200 g miękkiego masła
– 1 szklanka (250 g) cukru
– 1 jajko
– 2 szklanki (250 g) płatków owsianych
– 0,5 szklanki (60 g) płatków żytnich (można zamienić na owsiane)
– 1 szklanka (175 g) mąki
– nasiona z 10 kwiatów kardamonu (2 łyżeczki)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– duża szczypta soli
Masło miksować mikserem przez 3 minuty, następnie dodać cukier i zmiksować. Wbić jajko i ponownie zmiksować. Dodać resztę składników i zmiksować. Z ciasta uformować w dłoniach kulki, ułożyć je na blaszce (w sporych odległościach) i spłaszczyć dłonią. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 aż nabiorą złotego koloru, co zajmuje im od 15 do 20 minut. Po wypieczeniu zostawić do przestygnięcia na blaszce. Ciastka zaraz po upieczeniu będą miękkie, jednak stwardnieją jak już się wystudzą.
Zdjęcia do przepisu zmienione w listopadzie 2014.
Ciasteczka biorą udział w akcji „Ciasteczka”.
2 komentarze
[…] sukcesie owsianych ciasteczek z kardamonem powstały ciastka z płatków owsianych o delikatnym, waniliowym aromacie. Są proste w […]
[…] sukcesie owsianych ciasteczek z kardamonem powstały ciastka z płatków owsianych o delikatnym, waniliowym aromacie. Są proste w […]