Polsko-angielska zupa połączona włoskim akcentem
Dzisiaj przedstawiam międzynarodową zupę – klasyczną, polską pomidorówkę w formie kremu połączona z typową, angielską zupą z natki pietruszki. Całość uzupełnia włoski makaron fusilli. Jest to ciekawe połączenie smaków, które wzajemnie się dopełniają. Obie zupy są łatwe do przygotowania, więc jeżeli pozostanie Wam rosół z niedzieli, to przygotowanie tego dania zajmie około 15 minut.
Ilość porcji – 4
Poziom trudności – 2/5
Składniki na zupę z natki pietruszki:
– 2 ziemniaki
– 2 łyżki oliwy
– 1 duży pęczek natki pietruszki
– 1/2 l bulionu lub rosołu
– sól i pieprz
Składniki na zupę pomidorową:
– 1/2 l bulionu lub rosołu (najlepiej z 1-2 marchewkami)
– 40 g (1/2 słoiczka) koncentratu pomidorowego
– 2 pomidory z puszki
– sól i pieprz
Dodatkowo:
– makaron (ja użyłam fusilli Omnomnom)
Aby przygotować krem z natki pietruszki, czyli zieloną część zupy, należy obrać ziemniaki i pokroić w kostkę, następnie na oliwie podsmażyć je aż się zarumienią. Dodać posiekaną natkę pietruszki (odłożyć kilka listków do dekoracji) oraz bulion. Gotować prze 5-10 minut, po czym zmiksować blenderem na gładką masę. Przyprawić do smaku.
W drugim garnku zmiksować bulion z marchewką*, koncentratem i pomidorami. Całość podgrzać i przyprawić do smaku.
W międzyczasie ugotować makaron według przepisu na opakowaniu.
Gotowe zupy przelać do osobnych dzbanków. Nalewać równocześnie na talerz. Na środek wyłożyć ugotowany makaron i ozdobić natką pietruszki.
* Marchewka nadaje delikatnie słodkiego posmaku i zmiksowana dodatkowo zagęszcza zupę.
Zupa bierze udział w konkursie „Fusion w kolorach #omnomnom”.
Wow. Super taka zupka! Musze kiedyś przyrządzić takie dwa kolory 🙂