Chlebek do odrywania
Na dobre rozpoczęcie długiego weekendu przybywam ze sprawdzonym przepisem na odrywany chlebek. Robiłam go już kilka razy i jest moc. Wersja z chorizo i serem ma pazur, a osobom z delikatniejszym podniebieniem (w tym dzieciom) polecam wersję bez nadzienia. Jakby co to można za jednym zamachem machnąć dwa na raz (wtedy farsz przygotujcie z połowy składników). Przepis miał premierę w 22. numerze KOTŁA, w którym był jednym z pomysłów na wykorzystanie drożdży.
Składniki na 1 duży bochenek lub 2 małe:
Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej
200 g wody
100 g mleka
25 świeżych drożdży, pokruszonych
1 łyżeczka cukru
1½ łyżeczki soli
50 g miękkiego masła
2 łyżeczki suszonych ziół (np. oregano, bazylia, czosnek niedźwiedzi)
Składniki na farsz:
60 g cebuli
4 ząbki czosnku
40 g suszonych pomidorów
80 g pikantnego chorizo
10 g świeżych ziół (np. oregano, bazylia, natka pietruszki)
120 g sera żółtego
80 g miękkiego masła
1 łyżeczka soli
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, odstawiamy na kilkanaście minut do podrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulę, czosnek, suszone pomidory, chorizo i zioła drobno siekamy. Mieszamy ze startym serem, masłem i solą.
Podrośnięte ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie. Smarujemy farszem, kroimy na kwadraty, które układamy na sobie. Przekładamy do 1 dużej lub 2 małych keksówek wyłożonych papierem do pieczenia, odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 20 minut.
Chlebek można przygotować również bez farszu.
Przepis na Thermomix:
Do naczynia miksującego wkładamy składniki na farsz, czyli cebulę przekrojoną na pół, czosnek, suszone pomidory, chorizo, zioła, ser pokrojony na kawałki, masło (może być prosto z lodówki, pokrojone na kawałki) i sól, miksujemy 10 s/obr. 5. Przekładamy do innego naczynia, odstawiamy.
Do naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki na ciasto, 2 min/interwał. Zostawiamy w naczyniu miksującym na kilkanaście minut do podrośnięcia.
Podrośnięte ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie. Smarujemy farszem, kroimy na kwadraty, które układamy na sobie. Przekładamy do 1 dużej lub 2 małych keksówek wyłożonych papierem do pieczenia, odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 20 minut.
Chlebek można przygotować również bez farszu.