Bita śmietana
W najbliższą niedzielę premiera letniego KOTŁA 🙂 W ostatnim numerze mogliście znaleźć sałatkę z kiełbasą mojego męża oraz moje przepisy na faszerowane jajka, bezglutenowe ciasteczka i sosy śmietanowe – koperkowy, czosnkowy i z sera pleśniowego. Nie prezentowałam Wam tutaj jeszcze jeszcze jednego przepisu, który przygotowałam do działu ze śmietaną. To bita śmietana 🙂 Tak, wiem, to nic odkrywczego, jednak sporo osób ma z nią problem, szczególnie w letnim okresie. Podrzucam go właśnie dzisiaj, ponieważ najgorzej, gdyby w Dzień Dziecka bita śmietana się nie udała. Lećcie więc po truskawki i przygotujcie jeden z najlepszych deserów – truskawki z bitą śmietaną 🙂 Składniki:
– 400 g schłodzonej śmietanki 30-36% (36% ubije się o wiele szybciej)
– 1-2 łyżki cukru pudru
Schłodzoną śmietankę wlewamy do miski (najlepiej schłodzonej, szczególnie w lecie) i ubijamy mikserem na sztywno. Dodajemy cukier puder i ponownie miksujemy. Bitą śmietanę przechowujemy w lodówce.
Aby śmietanka dobrze się ubiła musi być mocno schłodzona – przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc w lodówce.
Jeżeli śmietanak w trakcie ubijania się zważy, to…warto ubijać ją dalej. Będziecie mieć domowe masło 🙂