Zupa marchewkowa
Kilka dni temu premierę miał ósmy już numer dolnośląskiego magazynu kulinarnego KOCIOŁ. Jednym z jego głównych bohaterów jest marchewka. Pomysłów na nią mieliśmy sporo, dlatego w magazynie znajdziecie przepisy na sałatki, surówki, pastę marchewkową, ciasto, sernik czy wytrawną tartę. Ode mnie jest zupa z czipsami marchewkowymi. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Można ją podać w formie kremu lub przetrzeć przez sito, a z pozostałej pulpy przygotować pasztet. Przepis pojawi się lada dzień 🙂
Składniki na 2 porcje zupy:
– 600 g marchewki
– 400 ml bulionu warzywnego
– 1 łyżka masła
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– ½ łyżeczki kminu rzymskiego (lub imbiru albo cynamonu)
– sól, pieprz
Składniki na chipsy marchewkowe:
– 1 marchewka
– sól
Masło roztapiamy w garnku. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy do zeszklenia. Marchewki obieramy i kroimy w grube talarki. Czosnek siekamy na mniejsze kawałki i dodajemy do garnka razem z marchewką. Chwilę podsmażamy, dodajemy kmin rzymski i zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu przez 15 minut. Miksujemy blenderem na gładką masę. Podajemy z chipsami marchewkowymi, kleksem śmietany lub natką pietruszki.
Marchewkę na chipsy myjemy i kroimy na cieniutkie plasterki. Układamy na blaszce do pieczenia i solimy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (termoobieg) na 5-10 minut.
Uwaga: Zupę można przetrzeć przez sito – będzie wtedy aksamitna. Pulpę marchewkową wykorzystujemy do przygotowania pasztetu.
jedna z moich ulubionych <3
😀