Masło kurkowe
Żegnamy lato i witamy coraz chłodniejsze i krótsze dni. Na pożegnalne grille i pikniki zabieramy domowe masło kurkowe, które skrada serca gości. Jest proste w przygotowaniu, a jego zrobienie zajmuje dosłownie kilkanaście minut plus należy doliczyć około pół godziny na schłodzenie w lodówce. Przepis zainspirowany piękną książką „Z działki z lasu i takie tam” oraz wpisem Kasi z bloga Mirabelkowy 🙂
Składniki:
– 100 g kurek
– 100 g masła + 20 g
– 1/4 – 1/2 łyżeczki soli
– 1/2 ząbka czosnku (opcjonalnie)
Kurki czyścimy i dusimy na 20 g masła przez około 10 minut. Dodajemy 100 g masła pokrojonego na kawałki, sól i czosnek, miksujemy blenderem. Masło kurkowe przekładamy do miseczki i wstawiamy do lodówki. Po schłodzeniu formujemy kulkę. Podajemy z pieczywem.
Przepis na Thermomix:
Kurki czyścimy i wkładamy do naczynia miksującego. Dodajemy 20 g masła i dusimy 10 min/120°C/wsteczne/obr. 1. Dodajemy 100 g masła pokrojonego na kawałki, sól i czosnek, miksujemy 15 s/obr. 6. Masło kurkowe przekładamy do miseczki i wstawiamy do lodówki. Po schłodzeniu formujemy kulkę. Podajemy z pieczywem.
Masło kurkowe przygotowałam na babski wieczór, w trakcie które podałam również hummus z domowym tahini, baba ghanoush i bułki tygryski. Wszystko przygotowałam w Termomix’ie w jedno popołudnie. Więcej zdjęć możecie zobaczyć na moim Instagramie.
1 Odpowiedź
[…] chili. Baba ghanoush pojawiła się u mnie na babskim wieczorze. Wjechała na stół razem z masłem kurkowym, hummusem z domowym tahini i bułkami-tygryskami, na które przepis już niebawem. Przy sesji […]