Galareta z karpia
Galareta z karpia jest swojskim i dość prostym daniem na biesiadny stół. Świetnie smakuje jako przekąska, zwłaszcza do mocnego trunku. Spożywamy go z pieczywem, a obowiązkowym dodatkiem jest ocet lub cytryna.
Składniki na 4 porcje:
– filet z karpia
– 1 l bulionu warzywnego
– 3 marchwie
– 1 korzeń pietruszki
– ½ puszki groszku konserwowego
– 3 jajka ugotowane na twardo
– natka pietruszki do dekoracji
– 25 g żelatyny
– liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, sól
Karpia układamy w garnku i zasypujemy pokrojonymi w kostkę marchwią i pietruszką. Całość zalewamy zimną wodą. Dodajemy 10 kulek ziela, 10 kulek pieprzu i 5 liści laurowych. Gotujemy 30 minut na małym ogniu, aż warzywa zmiękną.
Odlewamy wywar, wyjmujemy filet i układamy go na półmisku. Z wywaru wyjmujemy zioła,odejmujemy szklankę i studzimy. Po przestudzeniu z fileta wyjmujemy ości i dekorujemy plastrami jajka, groszkiem, marchewką oraz pietruszką – korzeniem i nacią.
Bulion łączymy z resztą wywaru i gotujemy. Gdy znowu nieco ostygnie, możemy całość sklarować. Nie jest to konieczne, a wręcz jest niepożądane: w ten sposób galareta straci wiele drobinek warzyw, ryby i ziół, które stanowią o jej walorach smakowych. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy i ostrożnie zalewamy naszą kompozycję. Odstawiamy do lodówki i czekamy, aż stężeje.
Podajemy z octem oraz cytryną, a wierzch posypujemy grubo zmieloną solą.