Orzechowa granola
Granola to chrupiące płatki zbożowe upieczone z orzechami i suszonymi owocami. Świetne na zdrowe i pożywne śniadanie, idealnie pasujące zarówno do jogurtu, jak i mleka. Nadają się na szybki posiłek, jak i przekąskę. Szczególnie polecam na śniadanie do pracy.
Przepis pochodzi z drugiego numeru magazynu „Kocioł”.
Składniki na około 10 porcji:
– ½ szklanki orzechów włoskich
– ½ szklanki orzechów laskowych
– ½ szklanki migdałów
– 2 szklanki płatków owsianych
– 4 łyżki siemienia lnianego
– ½ szklanki brązowego cukru
– ½ szklanki suszonych owoców (śliwek, moreli lub żurawiny)
– 1 jabłko
– 2 łyżki płynnego miodu
– 2 łyżeczki cynamonu
– 3 łyżki oleju
– ½ łyżeczki soli
Orzechy siekamy i przekładamy do dużej miski. Dodajemy płatki owsiane, siemię lniane, cukier i pokrojone owoce suszone. Jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej. Umieszczamy w misce, razem z pozostałymi składnikami. Całość mieszamy i przekładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30-40 minut, mieszając kilka razy. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach, następnie rozdrabniamy w dłoniach i przekładamy do zamykanego pojemnika. Jemy z dodatkiem jogurtu lub mleka.
Uwaga, zaraz po upieczeniu granola będzie mokra, jednak wyschnie w trakcie stygnięcia.
Piękne zdjęcia !!! 🙂
Dziękuję 🙂 Przez chwilę nawet było mi żal ją jeść 😉
domowa granola ponad wszystko 🙂
Taaak! 😀
chyba znowu muszę zrobić granolę:)
🙂 smacznego 🙂
Kasiu dziś czytasz w moich myślach 🙂 moja właśnie się skończyła …. piękna prezentacja! Tak właśnie lubię ją najbardziej 🙂
Asiu, widzę, że my często mamy podobne pomysły na jedzenie 😉 Czekam na Twoją wersję 🙂