Spaghetti z sosem z boczniaków i pieczonej papryki
Spaghetti z sosem z boczniaków i pieczonej papryki – proste, zdrowe, wegetariańskie danie dla dwóch osób.
Składniki:
– 2 czerwone papryki
– 250 g boczniaków
– 1 łyżka masła
– 2 ząbki czosnku
– garść natki pietruszki
– sól i pieprz
Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na najwyższą półkę. Jak sczernieją – obrócić. Powtórzyć czynność aż papryki będą przypieczone ze wszystkich stron. Proces ten można przyśpieszyć ustawiając funkcję termoobieg. Upieczone papryki przełożyć do woreczka foliowego i zawiązać. Papryki w woreczkach się zaparzą, dzięki czemu łatwiej będzie zdjąć z nich skórkę. Po kilku minutach wyciągnąć z woreczka, usunąć nasiona i skórę. Zmiksować blenderem.
Boczniaki pokroić w paski i podsmażyć na maśle aż się zarumienią (około 10 minut). Dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, paprykową pastę oraz posiekaną natkę pietruszki. Chwilę poddusić i przyprawić do smaku. Podawać z makaronem lub ryżem. Można posypać startym żółtym serem.
Bardzo smakowity pomysł. Ciekawe składniki sosu.
To musi być niezłe! Grzybki, papryka, pietruszka, mniaam.