Marynowany łosoś
Dzwonka z łososia nadziane czosnkiem w musztardowo-sojowej marynacie to pyszna odmiana od klasycznej ryby. Świetnie smakują z pieczonymi ziemniakami i kolorową sałatką.
Składniki:
– 2 dzwonka z łososia (można zastąpić filetami)
– 4 ząbki czosnku
– 2 łyżki oleju
– 1 łyżka musztardy angielskiej
– 1 łyżka sosu sojowego
– 1 łyżeczka miodu
– 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
– 1 szklanka letniej wody
Rybę umyć pod bieżącą wodą. Czosnek obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Z obu stron nadziać nimi łososia i przełożyć do miseczki. Wszystkie pozostałe składniki wymieszać ze sobą i wlać do miseczki. Marynata powinna zakryć całą rybę. W razie potrzeby można dolać więcej wody. Wstawić do lodówki na minimum 1,5 godziny. Po tym czasie wyciągnąć z marynaty i zawinąć w folię aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
bardzo lubię łososia, szczególnie za jego zdrowotne właściwości (dużo omega-3, które obniżają cholesterol) 🙂 ten podoba mi się jeszcze bardziej bo jest z dodatkiem oleju, a nie masła, dzięki czemu ma jeszcze więcej omega-3 i dobrze działa na serce.
wspaniale podany łosoś … pieczoną rybę lubię najbardziej …
pyszne danie! a jak zdrowo :]