Sernikobrownie
Sernikobrownie to mokre, ciężkie ciasto powstałe z połączenia sernika i brownie. Najlepsze!
Składniki na ciemną część:
– 130 g masła
– 130 g gorzkiej czekolady
– 130 g cukru
– 150 g mąki
– 2 łyżki kakao
– 2 łyżki śmietany
– 2 jajka
– szczypta soli
Masło i czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Cukier, mąkę, kakao, śmietanę, jajka i sól zmiksować ze sobą. Następnie dodać roztopione masło i czekoladę.
Składniki na jasną część:
– 300 g serka twarogowego
– 80 g cukru
– 20 g mąki
– 1 jajko
– kilka kropel aromatu waniliowego
Wszystkie składniki zmiksować ze sobą.
Do foremki do pieczenia (ja użyłam silikonowej) wlać połowę masy brownie. Następnie na przemian wlewać obydwie masy. Patyczkiem delikatnie je wymieszać, tworząc fantazyjne kształty. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30-35 minut.
jakiej śmietany?
Kwaśniej, najlepiej 12%. Chociaż 18% też może być 🙂
aaaaaa jakie cudne!
Bardzo apetyczne. Hmm… A forma przypomniała mi, że należałoby zacząć przygotowywać się do Walentynek… 😉
Uwielbiam:)
Chętnie bym kawałeczek zjadła 🙂
jeszcze w tej sercowej foremce.. ach!