Wegetariański barszcz ukraiński
Wegetariański barszcz ukraiński to jedna z moich ulubionych zup z „farfoclami”. Do tego przepisu regularnie wracam i zawsze gotuję zupę z całego przepisu. Wychodzi jej duży gar – około 4 litrów. Nadmiar czasem porcjuję, mrożę i mamy na czarną godzinę. Chociaż zazwyczaj zjadamy ją w ciągu 2-3 dni 🙂
Do przepisu wracam na tyle często, że po 4 latach postanowiłam go jeszcze bardziej doprecyzować, a przy okazji zmieniłam zdjęcia. Wiem, że zupa ma swoich wiernych fanów. Spokojnie, to ten przepis 🙂
Składniki:
– 2 (300 g) marchewki
– 1 (125 g) korzeń pietruszki
– 1 (150 g) cebula
– 1 łyżka masła
– 3 (550 g) buraki
– 2 łyżki masła
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżka cukru
– 5 (100 g) czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego
– 3 ząbki czosnku
– 3 (500 g) ziemniaki
– 2 l wody
– 1 puszka (420 g) fasoli czerwonej Kidney
(ja lubię jak fasoli w zupie jest sporo, więc czasem dodaję 2 puszki)
– 2 liście laurowe
– 5 kulek ziela angielskiego
– 10 kulek czarnego pieprzu
– sól
Marchewkę, pietruszkę i cebulę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej, a następnie podsmażamy (na dużej patelni lub w garnku z grubszym dnem) na maśle przez 10 minut. Przekładamy do miski.
Buraki obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej, podsmażamy (na dużej patelni lub w garnku z grubszym dnem) przez 10 minut na maśle z dodatkiem soku z cytryny i cukru. Dodajemy koncentrat pomidorowy i smażymy kolejne 10 minut. Następnie dodajemy obrany, pokrojony na mniejsze kawałki czosnek. Smażymy jeszcze 5 minut – w razie potrzeby można delikatnie podlać wodą. Przekładamy do miski z podduszonymi warzywami.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, wkładamy do dużego garnka (około 5 l), zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 10 minut. Dodajemy odcedzoną fasolę, liście laurowe, ziele, pieprz oraz podduszone warzywa z miski. Gotujemy przez 15-25 minut, po czy przyprawiamy do smaku.
Czy można zabielić smietana? 😉
Jak kto lubi 🙂 Tylko uwaga, żeby się śmietana nie zważyła najlepiej jest ją zahartować, czyli dodać odrobinę zupy, wymieszać, znowu troszkę zupy i ciepłą śmietanę wlać do zupy 🙂
Najlepszy ! 🙂 Dzięki za przepis Kasiu.
Ależ proszę, proszę i smacznego życzę 🙂
Dziękuję za przepis 🙂 Barszczyk z tego przepisu jest przepyszny cała rodzinka uwielbia 😉
Ekstra 😀 Smacznego 🙂
najlepszy barszcz jaki kiedykolwiek robiłam, a nawet jadłam, mój mąż także go uwielbia, dziękuję
Dziękuję 🙂 <3
Witam Pani Kasiu
Ja również skorzystalam z Pani świetnego przepisu,ale z jednym małym wyjątkiem-nigdy nie dodaje przecieru pomidorowego tylko na koniec gotowania,gdy warzywa sa juz miękki łyżkę stołową octu lub soku z cytryny,a wczesniej łyżkę stołową cukru i wtedy te smaki sa fajnie skomponowane,zupa wyszla cudowna,pachnąca i aromatyczna:)miłego dnia życzę i udanego urlopu.
Dzień dobry, cieszę się, że skorzystała Pani z mojego przepisu i dziękuję za podpowiedź wariantu 🙂 Również życzę udanych wakacji 🙂
Dziękuję za pyszny przepis 🙂
Bardzo proszę 🙂
Wspanialy przepis, jestem za niego bardzo wdzieczna, robie go po raz kolejny, znika w blyskawicznym tepie 😉
Dziękuję Stokrotko za Twój komentarz 🙂 Miło mi, że skorzystałaś z mojego przepisu i że przypadł Ci do gustu 🙂 Pozdrawiam gorąco 🙂
Robię już któryś raz zupkę wedle tego przepisu. Rewelacja.
Bardzo się cieszę, że smakuje 🙂 Też lubię wracać do tego przepisu 🙂 Pozdrawiam 🙂
pamiętam jak babcia gotowala barszcz ukrainski gdy byłam dzieckiem.. był pyszny!