Ryba duszona w sosie pomidorowym
Ryba duszona w sosie pomidorowym to pomysł na szybki, smaczny i zdrowy obiad. Można wykorzystać zarówno mrożoną, jak i świeżą rybę.
Składniki na 4 porcje:
– 4 filety z ryby (mogą być mrożone)
– 1 puszka pomidorów (400 g)
– 2 marchewki
– garść świeżej natki pietruszki
– sól i pieprz
Mrożoną rybę odrobinę rozmrozić* (w lodówce lub pod wodą). Pomidory zmiksować blenderem i wymieszać z marchewką pokrojoną w kostkę, posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem. Sos przelać do naczynia żaroodpornego, a następnie dodać do niego kawałki ryby. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra + dół) przez 15 minut*. Podawać z ryżem lub ziemniakami.
* Używając nierozmrożonej wcześniej ryby należy piec ją przez 15 minut pod przykryciem, po czym 10 minut bez. Dzięki temu zabiegowi zapiecze się smaczna skorupka. Przez glazurę, w której ryba była zamrożona sos będzie odrobinę bardziej wodnisty ale też zjadliwy 🙂