Kawowa panna cotta
Była już klasyczna waniliowa panna cotta, więc tym razem kawowa. I to w wersji dla leniwych łakomczuszków, czyli w kieliszkach i z dodatkiem bitej śmietany. Jest pyszna i delikatna, a jej konsystencja jest na pograniczu stanu stałego i ciekłego. Przygotowanie tego deseru zajmuje 10 minut, chłodzenie – około 2 godzin. Gdybyście chcieli zaserwować go na talerzykach, to należy zamiast w kieliszkach schłodzić go w miseczkach. Trzeba wtedy też podwoić ilość żelatyny. Wyjmowanie deseru na talerzyk bywa problematyczne, więc dobrze jest mieć w zanadrzu kilka porcji panna cotty więcej – do ćwiczeń 😉 Z poniższego przepisu można przygotować 4 niewielkie porcje.
Składniki na panna cottę:
– 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
– 50 ml (1/5 szklanki) gorącej wody
– 200 ml śmietanki 30% lub 36%
– 30 g (2 łyżki) cukru
– 2 łyżeczki żelatyny w proszku
– 2 łyżki ciepłej wody
Składniki na bitą śmietanę:
– 200 ml śmietanki 30% lub 36%
– 30 g (2 łyżki) cukru pudru
Dodatkowo:
– kostka czekolady
Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, wlać do garnka, dodać śmietankę i cukier i podgrzać. Zdjąć z ognia, gdy przy brzegach zacznie wrzeć. Dodać żelatynę rozpuszczoną w ciepłej wodzie i wymieszać. Przestudzić (można przyśpieszyć ten proces, przelewając płyn do innego naczynia i wstawiając je do zimnej wody), przelać do kieliszków i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Aby uzyskać efekt skośnego deseru należy kieliszki o coś oprzeć. Ja przygotowałam sobie stelaż z pojemnika na jajka, kartonu i taśmy klejącej. Kiedy deser stężeje, można ozdobić go bitą śmietaną. Aby ją przygotować, należy ubić śmietankę mikserem, do sztywnej dodać cukier puder i ponownie zmiksować. Całość posypać czekoladą startą na tarce.
W wersji bez bitej śmietany z podanych składników można przygotować 2 porcje.