Babka z lemon curd
Klasyczna, dosyć wilgotna babka z mocno cytrynowym kremem, który gra tutaj pierwsze skrzypce. Ciasto ma delikatnie pomarańczowy aromat, który można też zastąpić cytrynowym. Powstało na bazie mojej wcześniejszej cytrynowej babki z limonkowym lukrem. Obie sprawdzą się na wielkanocnym stole.
Składniki na ciasto:
– 70 g masła (+ do wysmarowania foremki)
– 250 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
– 3 jajka w temperaturze pokojowej
– 150 g cukru pudru
– sok z 1 pomarańczy
– skórka otarta z 1 pomarańczy
– 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
– 250 g mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem cytrynowy:
– 1 jajko
– 1 żółtko
– 80 g cukru
– 40 g masła
– skórka otarta z 1 cytryny
– sok wyciśnięty z 1 cytryny
Masło roztopić i przestudzić. Jogurt zmiksować z jajkami, następnie dodać cukier puder, sok i skórkę z pomarańczy oraz aromat i ponownie zmiksować. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do pozostałych składników i wymieszać tylko do połączenia. Ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej masłem (foremki silikonowej nie trzeba natłuszczać) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Przestudzone ciasto wyjąć z foremki i polać kremem.
Aby przygotować krem cytrynowy, należy w garnuszku wymieszać jajko, żółtko i cukier i całość podgrzać. Gdy cukier się rozpuści, dodać masło, skórkę i sok z cytryny. Gdy całość zgęstnieje, przecedzić przez sitko i polać babkę. Krem można przygotować wcześniej i przechowywać w słoiczku, w lodówce przez kilka dni. Zimny jest dużo bardziej gęsty niż świeży, więc przed wyłożeniem go na ciasto dobrze jest go odrobinę podgrzać, wstawiając na kilkanaście sekund do mikrofalówki lub do naczynia wypełnionego gorącą wodą.
Pięknie wygląda w tej żółcieni lemon curdu 🙂
Super! A ja nigdy nie robiłam babki 😀 Zawsze jadę na gotowe 😀
To był mój drugi raz 😉 Ale polecam, bo to nic trudnego 🙂