Ciasto z porzeczkami
Dzisiejsze ciasto z porzeczkami to tak zwany składak 😉 Każda jego część pochodzi z innego wypieku, a powstało po tym jak w ogrodzie moich Rodziców zobaczyłam piękne, czerwone porzeczki. Do końca nie byłam przekonana czy połączenie kruchego spodu, budyniowej, waniliowej pianki, kwaskowatych owoców i waniliowej kruszonki to dobre połączenie. Okazało się rewelacyjne i niemal całe ciasto zniknęło jeszcze ciepłe.
Z poniższych składników można upiec ciasto w foremce o wielkości 21 x 21 cm (przy pieczeniu klasycznej dużej blachy o wymiarach 25 cm x 35 cm należy podwoić wszystkie składniki).
Składniki na kruchy spód:
– 200 g mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 70 g cukru
– 100 g miękkiego masła
– 2 żółtka
– 1 łyżka śmietany 12% lub jogurtu naturalnego
Składniki na budyniową piankę:
– 2 białka
– szczypta soli
– 150 g cukru
– 1 opakowanie (35-40 g) budyniu waniliowego bez cukru*
– 25 g oleju
* używając budyniu z cukrem należy zmniejszyć ilość cukru ze 150 g do 110 g
Owoce:
– 200 g czerwonych porzeczek
Waniliowa kruszonka:
– 100 g mąki
– 50 g cukru
– 20 g cukru wanilinowego
– 70 g masła
Dodatkowo:
– masło do wysmarowania foremki
– bułka tarta
– czerwone porzeczki do dekoracji
– cukier puder do posypania
Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą w misce. W drugiej misce zmiksować masło z żółtkami i śmietaną lub jogurtem. Następnie mikserem połączyć ze sobą zawartość obu naczyń. Foremkę do pieczenia wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą (używając foremki silikonowej można ten krok pominąć) i wysypać na nią ciasto. Docisnąć dłonią do dna i odstawić do lodówki na co najmniej 45 minut. Schłodzone ciasto nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 20-25 minut, aż się zarumieni. Przestudzić.
Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Następnie, cały czas miksując, dodawać po łyżce cukier. Wsypać budyń i zmiksować, po czym dodać olej i ponownie zmiksować. Masę przełożyć na podpieczony i wystudzony spód. Na wierzch ułożyć porzeczki i posypać kruszonką.
Przygotowanie kruszonki polega na wymieszaniu ze sobą mąki i cukrów, a następnie połączeniu ich z roztopionym masłem. Masło można roztopić w garnuszku lub wstawiając na kilkadziesiąt sekund do mikrofalówki. Wymieszane składniki należy rozdrobnić w dłoniach i posypać nimi ciasto.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut, aż kruszonka się przyrumieni. Wystudzone można udekorować świeżymi porzeczkami i posypać cukrem pudrem.
Jak jest tak dobre jak to z wiśniami, to nie dziwię się, że nie zdążyło wystygnąć:)
😀 Moim zdaniem jest lepsze 😀
wspaniale ciasto! 🙂
Diękuję 🙂 U nas zapowiada się na hit lata 🙂
O mniam, brzmi pysznie 🙂