Jabłka pieczone z migdałami i cynamonem
Bardzo prosty, bardzo zdrowy i bardzo smaczny deser. Pieczone jabłka nadziane migdałami, brązowym cukrem i odrobiną cynamonu. Przygotowanie czterech sztuk zajmuje 10 minut, pieczenie około 30. Deser polecam szczególnie mamom karmiącym, które na słodycze muszą szczególnie uważać i mają ich ograniczony wybór.
Składniki:
– 4 jabłka
– 50 g migdałów
– 2 łyżki (30 g) brązowego cukru
– 1 łyżeczka (3 g) cynamonu
Jabłka umyć i przeciąć w 3/4 wysokości. Gniazda nasienne wyciąć ze środka nożem lub łyżką (można wyciąć z dużym zapasem, a później z wyciętego ogryzka odkroić zjadliwe kawałki jabłka i wymieszać z resztą składników). Należy uważaż aby nie przeciąć jabłek na wylot, a jedynie wydrążyć w nich głębokie otwory. Migdały pokroić na mniejsze kawałki (można też użyć migdałów w słupkach), przełożyć do miseczki i wymieszać z cukrem i cynamonem. Otwory w jabłkach wypełnić mieszanką i przykryć odciętą czapeczką. Ułożyć na blaszce do pieczenia albo w naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Jabłka będą gotowe jak skórka zbrązowieje i się pomarszczy. Po upieczeniu można zostawić je nawet na kilkadziesiąt minut w wyłączonym piekarniku.
uwielbiam 😉 szczególnie z gałką lodów waniliowych 🙂
PS. U mnie mały konkurs w formie rozdania. Trzeba odpowiedzieć na jedno, krótkie pytanko. Zapraszam Cię serdecznie do wzięcia udziału 😉
Dzięki za cynk 😉 Już zaglądam!
ale piękne są!
Dziękuję 🙂 I do tego smaczne 🙂